Zdravstvene osobine maslinovog ulja

Ekstra djevičansko maslinovo ulje najbolji je izbor po pitanju začina, okusa, mirisa, ali i po pitanju njegovih zdravstvenih vrijednosti: prijatelj je srca, protivnik raka i saveznik mladosti.
Poznato je njegovo korišteno još u antičko doba, maslinovo ulje je masnoća koja se u mediteranskoj prehrani najčešće koristi. Mnogobrojna klinička i epidemiološka istraživanja ističu vrijedna nutritivna svojstva ove namirnice, koja se smatra najboljom, najprikladnijom masti za ljudsku prehranu među svim onima u širokoj potrošnji. Primat koji proizlazi iz vrlo jednostavne istine: ekstra djevičansko maslinovo ulje je jedno ulje koje se proizvodi samo cijeđenjem maslina, bez pomoći kemijskih otapala ili drugih industrijskih postupaka, kao što se događa kod drugih ulja ili biljnih masti. Ekstra djevičansko maslinovo ulje ostalo je kroz povijest izvorni i prirodni proizvod, sok od maslina koji zadržava sve dragocjene tvari sadržane u samoj sirovini.
Jednostruko nezasićene masne kiseline, posebno svojstvo maslinovog ulja, a posebice ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je začin s najboljim omjerom masti. Osobito je bogato jednostruko nezasićenim masnim kiselinama, koje su među masnim tvarima najaktivnije u prevenciji krvožilnih bolesti, a oskudijeva zasićenim mastima, koje su odgovorne za povećanje razine kolesterola u krvi i izravno su povezane s problemima poput začepljenja arterija, arterioskleroze, infarkta miokarda. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je posebice bogato oleinskom kiselinom, jednostruko nezasićenom masti koja je sposobna regulirati razinu kolesterola (smanjuje razinu LDL kolesterola, „loš”, u odnosu na razinu HDL kolesterola, „dobar”).

Smanjuje rizik od srčanog udara

Oleinska kiselina sprječava oštećenje arterija i smanjuje rizik od srčanog udara, moždanog udara, tromboze te općenito koronarnih bolesti srca. Štoviše, jednostruko nezasićene masti čine ekstra djevičansko maslinovo ulje posebno otporno na promjene. To znači da, ako se pravilno skladišti, ne užegne, a nadasve dobro podnosi kuhanje, dostižući i visoke temperature (npr. prilikom prženja) bez stvaranja štetnih tvari, što se primjerice događa pri korištenju ulja koja su bogata višestruko nezasićenim mastima (poput većine sjemenskih ulja). Ekstra djevičansko maslinovo ulje je jedini začin koje se može uključiti u prehranu pri odbiću dojenčadi jer sadrži esencijalne višestruko nezasićene masti W6 i W3 u pravilnom omjeru, koje je istovjetno onom u majčinom mlijeku.

Na etiketi maslinovih ulja može pisati tvrdnja „Zamjena zasićenih masti u prehrani nezasićenim mastima doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi. Oleinska kiselina je nezasićena mast.“


Polifenoli, zaštita od oksidacije

Ekstra djevičanska ulja se od drugih ulja razlikuju i po sadržaju polifenola, vrlo posebnim antioksidansima. Obično, u prirodi, ulje se nakuplja unutar sjemenke: to se događa kod lješnjaka, soje, suncokreta i tako dalje. U slučaju masline priroda je pak osmislila nešto novo i vrlo neuobičajeno: mast se koncentrira izvan sjemena, u mesnatom dijelu. Masti se u ovom slučaju nalaze u nestabilnoj i izrazito nepogodnoj okolini, zbog prisutnosti vode i enzima koji, u trenutku kada se maslina odvoji od stabla, mogu nastaviti degradaciju ploda. Masti masline se, dakle, stvaraju u nepovoljnijim prilikama u odnosu na masti sjemena. To je trenutak kada nastupaju polifenoli, snažni prirodni antioksidansi koji uspijevaju zaštititi masti upravo kada se nalaze u nepovoljnom okruženju, bogatom vodom, poput onog u mesu maslina. Isti učinak imaju i na masti koje se nalaze vodenastoj okolini unutar naših stanica. Zbog toga polifenoli postaju važni i za naše zdravlje: štite integritet stanične membrane, pružajući obranu protiv formiranja i razvoja mnogih vrsta raka, a čini se da su također sposobni suprotstaviti se gubitku pamćenja i gubitku drugih kognitivnih funkcija povezanih sa starenjem. Polifenoli imaju gorak i pikantan okus, pa ako navedene okuse nalazimo u ulju možemo biti sigurni da u njemu ima i polifenola. Ekstra djevičanska ulja bogata polifenolima mogu na etiketi imati istaknutu zdravstvenu tvrdnju „Polifenoli maslinovog ulja doprinose zaštiti lipida u krvi od oksidativnog stresa“, ali samo ako ulje sadrži najmanje 5 mg hidroksitirozola i njegovih derivata (npr. oleoeuropein kompleks i tirozol) u 20 g. Uz tvrdnju treba navesti informaciju da se koristan učinak postiže dnevnim unosom 20 g maslinovog ulja.


Vitamin E, u pravom omjeru

Ekstra djevičansko maslinovo ulje prirodni je izvor vitamina E, snažnog antioksidansa koji štiti stanične membrane od starenja. Zbog tog svojstva smatra se vitaminom ljepote. Što je neka namirnica bogatija oksidirajućim mastima, to treba veće količine vitamina E koji ih štiti od stvaranja slobodnih radikala. Stoga, umjesto procjenjivanja količine vitamina E u nekoj masnoći, važno je procijeniti koliko ga ima u odnosu na oksidirajuće masti. Radi maksimalne djelotvornost u suzbijanju oksidacije masti, vitamin E mora biti prisutan u uravnoteženom omjeru s linolenskom kiselinom, to jest u omjeru većem od 0,79. Dok se u većini sjemenskih ulja taj omjer kreće između 0,30 i 0,50, u ekstra djevičansko maslinovom ulju taj omjer iznosi 1,87. To znači da vitamin E koji je prisutan u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, ne samo da je dovoljan za zaštitu masti od stvaranja slobodnih radikala, već je čak i prekomjeran te „bioraspoloživ“ za provedbu njegove dragocjene vitaminske aktivnosti. Vitamin E je i lagani vazodilatator, ima protutrombotsku aktivnost i jača kapilarne stjenke. Regulira proizvodnju muških i ženskih spolnih hormona i štiti ih od oksidacije. Unosom vitamina E u prehranu dokazano je da se može podići razina kolesterola HDL („dobar“ kolesterol). Ekstra djevičanska maslinova ulja koja sadrže više od 80 mg/kg vitamina E mogu na etiketi imati natpis „Izvor vitamina E koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa“.


Skvalen prevenira tumor kože

Skvalen, tvar kojom obiluje maslinovo ulje (u još većim količinama se nalazi u jetri morskog psa, zbog čega je dobla ime) čini se učinkovita u suzbijanju tumora kože; u Italiji i Grčkoj, gdje je potrošnja ekstra djevičanskog maslinovog ulja posebno visoka, očekivana životna dob je veća nego u zemljama sjeverne Europe, u kojima se troše veće količine masti životinjskog podrijetla. Sve to usprkos intenzivnoj izloženosti suncu dviju mediteranskih zemalja i većem udjelu pušača u usporedbi sa sjevernom Europom.


Malinovo ulje protiv čira na želucu

Dobro je poznato blagotvorno djelovanje maslinovog ulja na sluznicu želuca. Naime, maslinovo ulje smanjuje tonus muskulature želuca, te je pražnjenje želučanog sadržaja znatno brže nego pri uporabi drugih masnoća, čime se istovremeno preveniraju žgaravica i gastritis, a samim tim i ulkus. Također, kod već postojećeg gastritisa i ulkusa, maslinovo ulje ublažava smetnje i povoljno djeluje na cijeljenje vrijeda.

Nutritivne vrijednosti

Prosječna hranjiva vrijednost u 100 ml proizvoda
Energetska vrijednost 3378kJ/821kcal
Masti 91,3 g
Zasićene masne kiseline 13,8 g
Ugljikohidrati 0 g
Od kojih šećeri 0 g
Bjelančevine 0 g
Sol 0 g