Jamstva i označavanje

Zaštita oznake izvornosti provodi se na temelju posebne europske regulative kojom se sprječava njena zlouporaba ili neovlaštena uporaba.
Europska unija je u srpnju 2015. godine zaštitila Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres oznakom izvornosti. Od tada oznaku smiju stavljati na etiketu samo oni proizvođači ulja koji poštuju specifikaciju proizvodnje, čije ulje zadovoljava stroge parametre kvalitete te su prošli propisani nadzor i ishodili certifikat. U specifikaciji su navedeni svi zahtjevi i uvjeti koji se moraju zadovoljiti u procesu proizvodnje i analizi samog proizvoda kako bi ulje moglo dobiti zaštićenu oznaku izvornosti.
Maslinovo ulje sa zaštićenom oznakom izvornosti Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres može se prepoznati po dva karakteristična obilježja na ambalaži: EU znak zaštićene oznake izvornosti i zajednički znak Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres.
Znak Europske unije za zaštićene oznake izvornosti okruglog je oblika, crvene i žute boje te se mora nalaziti u glavnom vidnom polju pakovine koja sadrži ulje.
Zajednički znak Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres nalazi se na posebnoj naljepnici koja sadrži i jedinstveni broj pakovine, a obično se nalazi na grliću boce .
Kupnjom Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres sa zaštićenom oznakom izvornosti potrošač može biti siguran da se radi o ulju posebne kakvoće proizvedenom na otoku Cresu čija se proizvodnja odvija pod nadzorom ovlaštenog certifikacijskog tijela.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres
Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres